Kdo by neznal vlašské ořechy. V české kuchyni jsou naprostou stálicí a neobejde se bez nich veliká část oblíbených sladkých pochutin. Věděli jste ale, že jejich barva se může měnit jádro od jádra? Od velmi světlých až po tmavě žlutou, přes zlatavou a hnědou, ale existují i odrůdy s červeným jádrem. Výrobce vybírá jádra světlá, ručně je třídí a balí. Jedině tak totiž dokáže zaručit, že v balíčku, který dostanete, bude vysoký obsah půlek a minimum nečistot a skořápek. Vlašská jádra navíc obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek, a tak by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět.
Stejně jako většina ořechů, i ty vlašské mají vysoký podíl tuku a tedy i energie. Ve 100 g obsahují 2 738 kJ a 65 g tuků, jedná se ale o tuky zdravé. Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem mononenasycených a zejména polynenasycených mastných kyselin. Nejvíce obsahují omega-6 nenasycené kyseliny, mají ale i nezanedbatelný obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Dále v nich najdete vlákninu a bílkoviny. Těch obsahují 15,2 g na 100g porci. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, fosfor a draslík. Obsahují také vitamíny B1 a B2, vitamín E, betakaroten, kyselinu listovou a menší podíl vitamínu C.
Vlašské ořechy jsou nejčastěji využívané ve sladkém pečivu. Neobejdou se bez nich například tradiční vánoční vanilkové rohlíčky, často se ale využívají i jako náplň koláčů. Nebojte se s nimi experimentovat a přidejte si je třeba do zeleninového salátu nebo do nádivky do pečeného kuřete. Fantazii se meze nekladou, a v kuchyni to platí dvojnásob.
Příroda nám dává plody, které dělají náš život chutnější. Vážíme si jí a proto ji nechceme zbytečně zatěžovat. Vlašské ořechy vám proto dodáme v ekologickém obalu, který můžete znovu použít díky jejich znovu uzavíratelnému designu.